Programul de educație parentală Cercul Siguranței

Acest program vă oferă, pe parcursul a 8 întâlniri săptămânale, sprijinul necesar pentru a descoperi PAȘII SPRE O RELAȚIE MAI BUNĂ CU COPIII VOȘTRI.

Numărul maxim de participanți este de 8 persoane.

Programul se adresează părinților care au copii între 0 și 6 ani.

Formatori:

Andreea Peca, Psiholog, Educator Parental atestat Circle of Security

Oana Budacu, Psiholog, Educator Parental atestat Circle of Security

Costuri:  50 lei/întâlnire

Pentru mai multe informații despre acest program, accesați filmulețele de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=nuczon-NPvA

https://www.youtube.com/watch?v=F6DhnbgRAOo

Înscrieri*: Oana Budacu- tel: 0742042180; email: oanab13@yahoo.com

Andreea Peca – tel: 0742019045; email: andreea.peca@gmail.com

*Grupurile de părinți încep în fiecare lună, în momentul în care se constituie un grup.

Acest program de educație parentală a fost dezvoltat de Kent Hoffman, Glen Cooper, și Bert Powell, trei psihologi clinicieni recunoscuți la nivel internațional, pe baza experienței lor în munca cu generații de părinți și copii și traducând într-un limbaj accesibil și în imagini rezultatele cercetărilor din domeniul atașamentului.

Programul propune o abordare a relației părinte-copil centrată pe relație, o abordare care înlătură obstacolele și deschide calea spre manifestarea sensibilității noastre înnăscute de a vedea și a răspunde nevoilor emoționale ale copiilor. Grupul de părinți va funcționa ca un spațiu de siguranță  în care aceștia vor fi susținuți să reflecteze asupra propriei experiențe ca părinți și să înțeleagă nevoile care stau în spatele comportamentul copiilor. În cadrul celor 8 întâlniri, vom viziona filmulețe în care ne vom antrena ochii pentru a detecta semnalele subtile pe care atât copiii, cât și părinții, le transmit prin comportament. De asemenea, prin diferite exerciții de reflectare empatică, părinții vor putea identifica atât zonele de comfort emoțional, dar și posibilele puncte de vulnerabilitate în relația cu proprii copii. Acest nou mod de a privi lucrurile va putea funcționa ca o ”hartă” care îi va ghida atât în înțelegerea copiilor cât și a propriei persoane și va deschide calea spre noi moduri de a fi în relație cu copiii.

Feedback-uri ale părinților care au parcurs acest program:

În primul rând vreau să vă spun că mă bucur că v-am cunoscut și că m-ați invitat să fac parte din grupul de educație parentală  Cercul Siguranței. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este că nu ați oferit o rețetă universală de parenting, ci mi-ați arătat cum să devin un părinte suficient de bun pentru copilul meu. Acum sunt mult mai liniștită pentru că înțeleg mai bine nevoile copilului meu și îl voi face să se simtă în siguranță, iubit și totodată ocrotit. Încerc în permanență să fiu mai mare, mai puternică, mai înțeleaptă și blândă pentru copilul meu și sunt ferm convinsă că el simte asta și se simte iubit și ocrotit. Recomand cu drag tuturor mămicilor acest curs.

Cu drag,

Alina, mama unui baietel de 3 ani

 

Cercul Siguranței a fost o experiență plină de trăiri, emoții, gânduri și reflectare…începând de la copilăria mea, față de părinții mei și cel mai important, față de mine, în calitate de mamă.

A fost greu să răscolesc amintiri plăcute și neplăcute, dar cea mai mare satisfacție a fost că am găsit un răspuns și o soluție la așa zise ”probleme”, să înțeleg că nu este niciodată prea târziu să fii un bun părinte pentru copilul tău și mai ales, să înțelegi sentimentele tale și ale copilului.
Pe mine m-a ajutat foarte mult acest curs în primul rând în evoluția mea ca persoană și ca părinte, iar în al doilea rând și cel mai important este că am ajuns să-mi înțeleg mai bine copilul, să interacționez cu el din toate punctele de vedere.
Încerc și mă străduiesc în fiecare zi să fiu mai atentă să răspund nevoilor copilului meu … eu personal am avut și rezultate vizibile in comportamentul meu și al copilului meu!
Vă mulțumesc din suflet că m-ați invitat să particip la acest curs!! 🙂

Diana, mama unui băiețel de  2 ani si jumatate

 

Salut, pentru mine a fost o experiență utilă si plăcută. M-a ajutat să înțeleg că și alți părinți au probleme similare cu ale mele, ele făcând parte din creșterea și dezvoltarea copiilor. Am învățat că în momentele mai dificile trebuie să fim puternici, să ne pastrăm calmul și să nu cedam în fața manifestărilor zgomotoase ale micuților. Nu reușesc de fiecare data, depinde si de cât de obosiți suntem, dar suntem pe calea cea bună.  Mulțumim!

Anca, mama unui băietel de 2 ani si jumatate

 

A fost o experiență frumoasă, din care am învățat foarte mult și care m-a ajutat foarte mult, imi doresc să pot și să am ocazia să mai particip la asemenea întâlniri. Au fost plăcute și interesante și am învățat foarte mult să intru în ,,pielea copilului”, ceea ce este foarte important. Am învățat să-i fiu sprijin, refugiu, și să mă impun cu blândețe și răbdare. Acest lucru a dat rezultate mai mult decât m-am așteptat. M-a ajutat să fiu și mai apropiată de gândurile și nevoile lui. Înțeleg mai bine și nevoile lui…parcă și din priviri, și din clipiri ne înțelegem mai bine. Exista o comunicare acum, parca la un alt nivel, pe care până acum nu îmi era atat de bine cunoscut. Nici nu îmi vine să cred….un curs la care am participat la început mai mult din curiozitate… Multumesc OANA, multumesc ANDREEA, multumesc celor care au împărtășit din experientele lor. Îmi doresc ca pe viitor să fiu alături de voi și de alți părinți pentru a învăța din noi experiente.  Și da, îl recomand cu căldură și altor părinți. Eu cred că oricât de buni am fi, trebuie să învățăm uneori de la cei mici să fim copii și să nu uităm că acești copii devin adulți și viitori părinți.

Ramona, mama unui baietel de 5 ani

 

Experiența mea în cadrul programului Cercul Siguranței a fost minunată. M-am simțit foarte bine la voi. Am întâlnit oameni minunați, cu aceleași probleme ca și mine. Dintr-o dată, nu m-am mai simțit singură. Am realizat  multe lucruri despre ceea ce înseamnă să fii părinte, despre familia mea, despre copiii mei. Sincer, aș repeta experimentul. Mi-a adus  o stare de bine. Nu stiu dacă pot să încadrez la satifacții, dar… momentul în care mi-am dat seama că proprii mei copii nu mă urăsc. Știu că sună absurd, dar asta am crezut o foarte bună perioadă de timp.  Și m-am simțit bine când am realizat că ei de fapt au și alte nevoi, ca și noi adulții, că simt nevoia de brațe puternice , că simt nevoia sa se reîncarce emoțional, că au nevoie de foarte multă înțelegere pentru a face față frustrărilor lor și că trebuie să ii acceptăm așa cum sunt…bucuroși, furioși, nervoși, frustrați. 

Cel mai dificil moment…. să accept bagajul din copilărie și să încerc cumva să mă descotorosesc de el. Mă tot gândesc la cei 30 % și devin din ce în ce mai optimistă.

 Am văzut schimbări în comportamentul lor, mai ales al fetiței mai mari. A fost mult mai calmă ( ca și mine, de altfel), s-au redus semnificativ momentele dificile, parcă ne-am înțeles ca oamenii mari. Totodata simt că și relația cu soțul meu s-a îmbunătățit. Faptul că înveți să analizezi situațiile , să acorzi circumstanțe atentuante celuilalt…toate astea transformă în bine relațiile pe care le ai cu cei din jurul tău, copii sau adulți.

Sigur voi fi atenta la nevoile pe care le au cei din jurul meu, acum sunt mult mai clare lucrurile.  Asta o voi face și în urmatoarea lună și în următorul an și de acum incolo. Simt că am căpătat echilibru. Și încă ceva ce  voi aplica…. fixarea limitelor cu BLÂNDEȚE 🙂 Cumva am învățat să fiu mai blânda , am vazut și altă cale, am vazut că și așa se poate. Din păcate bagajul ăsta din copilarie este o mare pacoste.

Asteptăm vești de la voi cu intervenția. 

Vă mulțumesc încă o dată că mi-ați dat ocazia să urmez acest curs. A fost minunat!!!

Cu drag,

Catalina, mama a doua fetite, de 4 ani si de 2 ani

 

Bună , în speranța că nu este prea târziu , vă scriu și eu câteva impresii scurte legate de  Cercul Siguranței. Vă pot spune că am descoperit cu ajutorul „Cercului Siguranței” dedesubturile nevoilor fetiței mele și de ce ea mereu gravitează în jurul meu, în jurul nostru (al familiei). Am învățat și am descoperit ca atunci când rezervorul ei emoțional este gol, ea revine la mine pentru a o a ajuta sa îl umple și ca odată plin, va pleca din nou sa exploreze. Este reconfortant sa știi ca exista soluții pentru orice, pentru ca uneori , în rolul de părinte, ma găseam și încă ma mai găsesc, în situații care poate par a fi fără ieșire. Mai mult ca oricând cred în celebra fraza cum ca „schimbările mici aduc cu sine transformări mari”!Pentru mine a fost o experienta plăcuta și ma bucur ca am făcut parte din acest grup , as repeta experienta fără nici o ezitare. Mulțumesc!

Corina, mama unei fetite de 4 ani si 3 luni

 

Pentru mine a fost benefic acest curs în primul rând pentru că am evadat puțin din rutina de zi cu zi.  1. M-a ajutat să înțeleg mai bune reacțiile copilului și emotiile lui. 2. Am inceput să îmi exprim afectivitatea mai mult față de copil și el a răspuns la fel, e mai drăgăstos, mai pupăcios.  3. De multe ori mă simțeam copleșită de faptul că uneori îi trebuia foarte mult în brațe, mai ales dacă eram într-un loc nou – acum înțeleg dorința lui de a fi in siguranță și că de aceea dorea sa stea în brațe, nu era un moft.   4. Am reusit prin acest curs să înțeleg reacțiile mele și că de multe ori și eu am nevoie de niște brațe care să-mi ofere siguranța și am învățat să cer afecțiune ca să-mi încarc bateriile ca să pot merge mai departe cu forțe proaspete. 5. Fiind cadru didactic acest curs m-a ajutat să fiu mai tolerantă într-o anumită măsură înțelegând reacția unor elevi datorită mediului în care au crescut (memoria procedurală).   6. Am învățat cât de important este echilibrul între autoritate și blândețe și că chiar dacă la început copilul plânge când suntem autoritari, până la urmă înțelege ce este bine și ce nu și a doua oară reacția lui e mult mai bună intr-o situație asemanatoare.   7. Cel mai important cred că a fost faptul că am înțeles că nu trebuie să fiu un părinte perfect, ci că important e să dau atenție emoțiilor copilului meu și să încerc să-l înțeleg și să simt împreună cu el, chiar dacă uneori dau greș.  8.  Mi-a plăcut mult mediul în care a fost prezentat acest curs (in special ceaiul ) , dar și mămicile ca s-au deschis și au povestit situații care lor li s-au părut dificile de trecut, că avem de învățat, și am înțeles că fiecare părinte trece prin situații mai dificile cu copilul. 9. Voi încerca să pun în practica cele învățate în curs pentru a fi un părinte mai bun nu numai o lună, un an, ci pe tot parcursul vieții, chiar dacă situațiile se vor schimba pentru a crea copilului un mediu armonios în care să se dezvolte frumos.  10 Multimesc vouă, domnișoarelor psiholog pentru timpul acordat și pentru răbdare și că mi-ați deschis ochii să simt împreună cu copilul meu și să înțeleg că dacă sunt stăpână pe situație și copilul meu se simte în siguranță și asta am încercat să pun în practică după acest curs și am văzut că începe să dea roade. Mulțumesc încă o dată!

Ela, mama unui baietel de 3 ani